A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Mеждународната конференция

Mеждународната конференция

Публикувана на 05.12.2017 г.

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) е домакин на тазгодишната конференция за информационните услуги за р. Дунав (DISC), свързана с обмяна на ноу-хау в областта на географските и речните информационни системи.

Събитието бе открито от Ръководителя на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 и директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ в МТИТС Галина Василева. Тя посочи, че Министерството и ИАППД работят съвместно по проект за закупуване на нова мултифункционална техника, включително драгажна техника. Той предстои да бъде одобрен до края на годината и да се стартират тръжните процедури. Проектът се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” и е на стойност повече от 10 млн. евро, допълни още тя.

Областният управител на Област Русе Григор Григоров и зам.-кметът на Община Русе Наталия Кръстева с гордост приветстваха гостите на града.

Изпълнителният директор на ИАППД Павлин Цонев благодари на участниците и допълни, че добрите резултати в работата на речните администрации се дължат също на компаниите, които произвеждат специализирано оборудване в полза на корабоплаването. Високите технологии и свързаните с тях нововъдения са неизменна част от нашия живот, с тях се развиваме и можем да отговорим на завишените изисквания за поддържане на корабоплавателния път.

Всяка година домакин на DISC е придунавска страна, като темата на 2017 г. е “GIS for RIS” (Географски информационни системи за Речни информационни системи). Конференцията се проведе днес и ще продължи утре в Доходно здание.

На събитието речните администрации на Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния представиха националните си доклади с извършените дейности за годината и изпълняваните проекти.

Конференцията ще продължи с утвърдени компании, които ще презентират най-актуалните хардуер и софтуер в областта на навигацията и речните информационни системи. Първи сред презентиращите фирми днес бе Sealite, доказан световен производител и лидер в областта на морските помощни средства за навигация.

Сред присъстващите на събитието днес бяха и г-н Мартин Даган, сътрудник по икономическите въпроси на вътрешноводния транспорт към Икономическата комисия за Европа към ООН (UNECE), представители на Дирекция „Национална транспортна политика“ към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Федерално министерство на транспорта и цифровата инфраструктура на Федерална република Германия, Министерство на транспорта на Република Чехия, държавния и частния сектор на придунавските страни.



© Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]