A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / 140 години

140 години

Публикувана на 08.01.2021 г.

140 години от създаването на Морското училище бяха отбелязани скромно и без тържества днес в Русе. Въпреки желанието, официална церемония не се състоя предвид препоръчаните мерки за безопасност от Регионалната здравна инспекция в Русе, като превенция срещу COVID – 19.

Цветя по повод отбелязването на годишнината поднесе пред паметната плоча на капитан лейтенант Александър Конкеевич изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ инж. Павлин Цонев.

За официална дата на създаването на Морското училище се смята 9 януари 1881 година. На тази дата е издадена заповед на министъра на войната на Княжество България с която в Русе се създава Морската машинна школа, където да се подготвят машинисти и огняри за корабите на създадената по-рано Дунавска флотилия, прераснала по-късно в Българския Военноморски флот. Курсът на обучение в училището  е три години По-късно школата става първото морско и техническо училище в България. За основател на школата се смята капитан-лейтенант Александър Конкеевич, първият командващ Дунавската флотилия.



© Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]