A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Нова съвременна апаратура

Нова съвременна апаратура

Публикувана на 29.06.2023 г.

До началото на месец септември Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ ще разполага с нов ехолот и лазерна радарна система LiDAR, с които да сканира речното дъно. Това каза на встъпителна пресконференция по проект „Подобряване на навигационната обстановка по р. Дунав чрез доставка на хидрографско оборудване“ изпълнителният директор на Агенцията инж. Ивелин Занев. Той припомни, че общата стойност на проекта е малко над 2 милиона лева, от които 85 % са от Европейски фонд за регионално развитие, а останалите 15 % са национално съфинансиране.

„Основната цел на проекта е да се осъвремени материално-техническата база да извършване на хидрографски измервания на река Дунав, с която разполагаше Агенцията. Специализираното оборудване, което ще придобием е предназначено за извършване на високопрецизни хидрографски измервания в нашия участък на реката“, каза Занев.

Новата апаратура, която е планирано ИАППД да придобие, е мобилна и много по-добра в техническо отношение. Ехолотът ще може да се използва както на моторен кораб „Дунав 1“, така и на специализираната хидрографска лодка на Агенцията в участъците, където нивото е по-ниско при необходимост от измервания. Лазерната радарна система също е мобилна. Тя може да бъде пренасяна и в раница на гръб. До момента Агенцията не е разполагала с подобен висок клас техника, допълни Ивелин Занев и добави, че това е най-съвременният модел апаратура за сканиране на речното дъно, брега на реката включително колоните на Дунав мост.

Договорът с изпълнителя на обществената поръчка вече е подписан и се очаква в ранната есен апаратурата да бъде доставена, монтирана и тествана за експлоатация.

Екипът на ИАППД разполага с обучени хидрографи, но въпреки това, те ще преминат обучение за работа с новата техника.

 

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, Приоритетна ос 4 „Иновации в управлението и услугите – внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“.

 

Обща стойност на проекта: 2 039 168,29лв.

Източници на финансиране:

Европейски фонд за регионално развитие – 1 733 293,05 лв. – 85%

Национално съфинансиране – 305 875,24 лв. – 15%

Начало на проекта: 1 февруари 2023 г.

 

Край на проекта: 31 декември 2023 г.



© Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]