A+ A A- | Търсене | Kарта на сайта | Контакти | English
Начало Проекти
Начало / Връзки с обществеността / Новини / Проектът DISMAR подобрява услугите за корабоплаването по река Дунав

Проектът DISMAR подобрява услугите за корабоплаването по река Дунав

Публикувана на 12.04.2024 г.

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ започва работа по стратегическия проект DISMAR, финансиран по Програма Interreg VI-A Румъния-България” 2021-2027.

 

Официалният старт на работата беше даден на церемония в Министерството на развитието, благоустройството и администрацията на Румъния, по време на която беше подписан договорът за финансиране на проекта. Сред официалните гости на събитието бяха министърът на развитието, благоустройството и администрацията на Румъния Адриан Йоан Вестя, както и посланикът на Република България в северната ни съседка Радко Влайков.

 

„Подписването на този договор е конкретен ангажимент на двете правителства да подкрепят проекти от стратегическо значение, които насърчават трансграничното сътрудничество и развитие. Оценяваме усилията на всички партньори и сме уверени, че DISMAR ще донесе значителни ползи за общностите на двете страни", заяви министър Вестя. Удовлетворение от доброто сътрудничество между двете речни администрации изрази и посланик Радко Влайков, който ги посочи като отличен пример за добра работа с конкретни резултати.

 

Реката ни разделя, но само географски. Хората, които живеят и работят близо до реката са свързани от нея. Продължаваме съвместната работа с нашите партньори, за да  развиваме мобилността в общия българо-румънски участък от реката“, каза директорът на ИАППД Ивелин Занев. 

 

В рамките на три години речните администрации на България и Румъния ще работят съвместно за внедряване на иновативна и интегрирана система за обозначаване на корабоплавателния път в общия речен участък. Проектът е на стойност 10 млн. евро, от които приблизително 8 млн. евро са европейско съфинансиране.

 © Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” [правна информация] [декларация за достъпност]